Welkom Bij Mahrens
The buyinggroup


WEEE is de afkorting van ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’. Dit is in het Nederlands ‘Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur’ (AEEA). WEEE is de gangbare naam voor de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. De EU WEEE Directive is voor alles opgezet ter bescherming en besparing van ons (leef)milieu.

Elektrische en elektronische apparatuur kan stoffen bevatten die schadelijk zijn voor ons milieu als ze daarin terechtkomen. Denk hierbij aan CFK’s, batterijen met cadmium en lood in glas. Daarnaast bevat deze apparatuur ook een groot arsenaal aan waardevolle materialen. Deze kunnen na recycling opnieuw gebruikt worden voor het maken van nieuwe apparaten. Gescheiden inzameling en recycling door de best beschikbare technieken zorgt er dus voor dat stoffen niet ongecontroleerd ons milieu kunnen schaden. En ook hoeven er minder nieuwe grondstoffen gedolven te worden, omdat er bruikbare (secundaire) grondstoffen vrijkomen uit gerecyclede apparatuur.

Welke apparatuur valt onder WEEE-wetgeving?
De Europese WEEE richtlijn definieert 10 categorieën elektrische en elektronische apparatuur (of EEE, Electrical and Electronic Equipment) die binnen de reikwijdte van de richtlijn vallen. In principe valt alle apparatuur die elektriciteit of elektromagnetische velden nodig heeft om haar primaire taak uit te voeren, binnen de reikwijdte.

Kortweg: alle apparatuur met een stekker of batterijen. De grootte van de apparatuur is geen criterium: van koelkast tot USB-stick en van laboratorium apparatuur tot elektronische thermometers. Dit zijn de categorieën:

  1. Groot huishoudelijke apparatuur, bijvoorbeeld een wasmachine, droogtrommel, centrifuge, koelkast
  2. Klein huishoudelijke apparatuur, bijvoorbeeld een föhn, krultang, broodrooster, koffiezetapparaat
  3. ICT- en telecommunicatie apparatuur, bijvoorbeeld een mobiele telefoon, laptop, tablet, computer, USB stick
  4. Audio- en video en zonnepanelen bijvoorbeeld een televisie, radio, headset, zonnepanelen
  5. Verlichting, bijvoorbeeld lampen en armaturen
  6. Gereedschap, bijvoorbeeld een boor, schuurmachine, elektrische schroevendraaier
  7. Speelgoed, spelletjes en sportapparaten bijvoorbeeld een roeimachine, home trainer, afstand bestuurbare auto, Furby
  8. Medische apparatuur, bijvoorbeeld een oor thermometer, bloeddrukmeter
  9. Meet en regelapparatuur bijvoorbeeld multimeter, thermostaat c.v., rookmelder
  10. Automaten, bijvoorbeeld drankenautomaat, snoepautomaat, geldwisselautomaat

Voldoen aan de richtlijn
Producenten en importeurs van elektrische apparaten moeten voldoen aan de AEEA-richtlijn van de Europese Unie, de WEEE-richtlijn. Als producent of importeur van elektrische en / of elektronische apparaten bent u wettelijk verplicht om u te registeren en zorg te dragen voor de inname, recycling en milieuvriendelijk afvoeren van e-waste. Om zo elektronisch afval te verminderen en de volksgezondheid en het milieu te beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Weee Nederland is een door de overheid goedgekeurd systeem dat deze taken van u overneemt. Door u bij ons aan te sluiten te sluiten voldoet u aan alle verplichtingen die de Nederlandse wetgeving op dit gebied stelt. Onze focus ligt daarbij op het creëren van een sociale win-win. Door onze efficiënte organisatie bieden wij ook nog eens de scherpste tarieven.

bron: http://www.weee.nl/nl/kennisbank/weee-wetgeving VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is bedoeld om u veiliger te laten werken en het aantal ongevallen te verminderen. In feite is VCA veel meer dan een checklist. Het is een veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.


 


 

 

 

 
E-mailen
Bellen
Info